NL / EN
   


Student Portal

 
   
Grafisch Ontwerpen

Graduation project 'Visual Memory (2013)' | Dayna Casey, Graphic Design 2013, Nominated - Graphic Design Department Prize

Image: Graduation project 'Visual Memory (2013)' | Dayna Casey, Graphic Design 2013, Nominee Department Award

Algemene informatie

Grafisch ontwerpers zijn onderzoekers. Zij kijken kritisch naar hun vak en de wereld en verdiepen zich in verandering. Ze stellen veelvuldig vragen, en vinden daarmee uit waar informatie verborgen zit, welke vorm aan informatie gegeven kan worden en hoe die toegankelijk kan worden gemaakt. Het vak Grafisch ontwerpen heeft raakvlakken heeft met de beeldende kunst, wetenschap en journalistiek en andere creatieve disciplines.

Grafisch ontwerpers werken in opdracht en initiëren ook hun eigen projecten. Ze werken met bestaande informatie, maar creëren ze ook zelf. In dat geval werken ze niet alleen als ontwerper, maar nemen ook de rol over van de initiatiefnemer, redacteur, projectmanager en uitgever. Er ligt een sterke nadruk op het onderzoeken en ontwikkelen van concepten die de basis van de informatieoverdracht vormen.

Ontwerpen is een combinatie van bedenken en verbeelden ineen. Zo is een ontwerp van een website niet die website zelf, maar een geheel van beelden en beschrijvingen van hoe de website eruit ziet en werkt. Door de toenemende beschikbaarheid van technologische productiemiddelen – gebruiksvriendelijke software, betaalbare hoogwaardige printers – kunnen grafisch ontwerpers steeds meer zelf produceren. Hierdoor komen ontwerp en product dichter bij elkaar te liggen.

Er zijn oneindig veel manieren om grafisch te ontwerpen. Een grafisch ontwerper kan tekenen met potlood, tekenen met een ontwerpprogramma, hij kan papier scheuren en opplakken, met zijn vingers patronen in het zand trekken, loden letters achter elkaar zetten, voorwerpen kopiëren op een kopieerapparaat, stapels foto’s rangschikken, ga zo maar door. De dingen die daaruit ontstaan zijn al net zo verscheiden. Grafisch ontwerpers ontwerpen websites, app’s, browsers, boekcovers, boeken, tijdschriften, belevingen, formulieren, folders, kranten, interacties, campagnes, letters, wegwijzers, agenda’s, games, logo’s, vlaggen, dozen, geld, en ontzettend veel meer. Waar het beeld niet toereikend is, werken ze met geluid, met textuur, zelfs met geur en smaak. Sommige grafisch ontwerpers springen graag over de grenzen van hun discipline heen. Zo zijn er die in de beeldende kunst of het theater actief zijn. Anderen hebben hun werkterrein tot de film uitgebreid, en het is interessant dat in die films nog steeds te zien is dat ze grafisch ontwerpers zijn; hun vocabulaire, hun beeldtaal, hun handschrift overstijgt het medium waar ze in werken.

Wat is nu de discipline grafisch ontwerpen? Om een eenvoudig houvast te hebben, zeggen we dat het in grafisch ontwerpen draait om het ontwikkelen van concepten voor de communicatie en het vormgeven daaraan door de informatie te ordenen, te bewerken en te verbeelden. Dat gebeurt in zoveel verschillende media en volgens zoveel verschillende benaderingen dat wel gezegd wordt dat de discipline heterogeen is.

De connotatie met drukwerk, die letterlijk in de benaming van de discipline besloten ligt, is een overblijfsel uit het verleden, uit het pre-digitale tijdperk; de vlag dekt de lading al lang niet meer. Daarom spreken sommigen ook van ‘visuele communicatie’ of ‘visueel design’. Grafisch ontwerpers oefenen hun beroep op allerlei manieren uit. Sommigen werken alleen. Daarnaast zijn er kleine studio’s en bureaus. Soms zijn die georganiseerd als samenwerkingsverband of maatschap van zelfstandige ontwerpers, dan weer als bedrijfjes met personeel en een ontwerper aan het hoofd. Aan het andere uiteinde van het spectrum zijn er de grote bureaus met vele tientallen medewerkers. Die leggen zich vooral toe op strategische communicatie en de ontwikkeling van identiteiten en campagnes. Waar eenlingen en kleine bureaus zich vaak gespecialiseerd hebben, bestrijken dit soort bureaus bijna het hele veld. Ook zijn er allerlei bedrijven die grafisch ontwerpers in dienst hebben, bijvoorbeeld reclamebureaus, mediabedrijven en producenten. De opdrachtgevers zijn al net zo verscheiden. Van privé-personen tot multinationals, van culturele instellingen tot ministeries, van winkeliers tot mediagiganten. De discipline grafisch ontwerpen omvat, kortom, alles wat er in het grafisch ontwerpen gebeurt en iedereen die daar een rol in speelt.

Als je na het lezen hiervan geïnteresseerd bent geraakt, meld je dan aan via Studielink. Nadat je je hebt aangemeld ontvang je informatie over de toelatingsprocedure.

Meer informatie

Meer informatie over Grafisch Ontwerpen? 
Coördinators Pauline Schep & Ingrid Grunwald

Wil je algemene informatie of een afspraak maken met een coördinator, neem dan contact op met de Studentenadministratie: 070 315 47 70 / studentenadministratie@kabk.nl

 
   
      Copyright © 2010-2017 KABK Den Haag
All Rights Reserved